Torcik truskawkowy

Czytaj dalej
Fot. Dom Bawarski
Jolanta Pierończyk

Torcik truskawkowy

Jolanta Pierończyk

Dziś drugi przepis Doroty Dominiak, współwłaścicielki Domu Bawarskiego w Tychach, który pomyślnie przeszedł "kuchenną rewolucję" Magdy Gessler. Mamy sezon na truskawki, a więc torcik truskawkowy.

Torcik truskawkowy

Na biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru

Łyżeczka soku z cytryny
Trochę kurkumy i sody oczyszczonej
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka z sokiem z cytryny. Łączymy z mąką przesianą przez sito. Ręcznie mieszamy, wlewamy ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm i wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Na masę
Rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 1/2 litra wody, dodajemy 80 dkg truskawek, miksujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretka musi być półpłynna.
Ubić na sztywno litr śmietany 36-procentowej, dodać 4 łyżki cukru pudru. Podzielić śmietanę na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady, druga część pozostanie biała.

Podzielić biszkopt na trzy części. Jedną część wkładamy do tortownicy, na nią wyłożyć połowę galaretki truskawkowej, nakładamy drugą część biszkoptu i kładziemy śmietanę z czekoladą, nakładamy trzeci biszkopt. Do truskawek dodać dwie łyżki ubitej śmietany, wymieszać i nałożyć na wierzch. Udekorować bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą.
Pozostawić na całą noc.

Jolanta Pierończyk

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.